Monday, September 5, 2011

Snake-Gourd Varuval

      The    Tamil   name  of   snake gourd   is  pudalanga.   100 grams  of  snake gourd   contains  only  20 calorie.   It   is  also  rich  in   minerals   like  magnesium ,   calcium   and   phosphorous.    It   is  rich  in  dietary  fibre    and    contains    many  medicinal    compounds.    It    creates    a  cooling  effect   in  the  body.    Since  it  is a    low- calorie    food,    diabetics     can  safely   include   it  to  reduce   weight   while   getting    enough  nutrition.    Snake  gourd  is  a  popular     home  remedy   for  jaundice.     Combination  of     the  leaves   is   beneficial    in   the   treatment    of   jaundice ,  if  given  in  30  to  60 grams   doses  with   a  decoction   of  coriander  seeds     thrice   daily.    Snack- gaurd    is   the  best   house hold   remedy    for  heart  problems.


Ingredients


1.    snake gourd                                            ---- 250 grams


2.    Rice flour                                                ---- 2 tablespoons

3.    Besan flour /  kadalai mavu                     ---- 2 tablespoons

4.    ginger &  garlic  paste                             ---- 1/4 teaspoon

5.    salt  to  taste

6.    Red  chilli powder                                   ---- 1/2 teaspoon

7.    Turmeric powder                                    ---- 1/4 teaspoon

8.    oil                                                           ---- 1 tablespoon

Preparation Method

1.      Wash    and   remove  the   seeds  and  chop   the  snake - gourd   into   1 inch  cubes.
2.     Now    along  with  snake- gourd  cubes ,    mix   salt  and   keep   it  for  15 minutes.     Then    using   your  hands   squeeze     the   snake-gourd   and  remove   the   water   from  it.

3.      Then   take   a  bowl   add  besan- flour ,   rice flour ,   ginger &  garlic  paste ,  red chilli powder   and  mix  well ,   then    add  the  squeezed   snake-gourd  and   mix  altogether   well.

4.    Now  heat  a  wide pan  with  2 tablespoon  of  oil ,    when   the  oil  is  hot  then    carefully    add   the   flour,   mixed  snake- gourd   pieces   and  distribute  them   to  the  whole pan.  ( don't  over  crowd  the  pan )

5.     Fry  for  few  minutes   and   turn    the  snake- gourd  pieces.     Fry   till  the  snake - gourd  pieces  cooks  well.
SERVE  CRISPY  SNAKE- GOURD  FRY  WITH  STEAMED  RICE.






















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