Thursday, March 24, 2011

Dindigul Mutton Biriyani

Whoever   tastes  my  biriyani  they  like  it,  the  secret   is,  I   use  the  spice  factor  less,   but  still   the  biriyani   tastes   good.   One   most   important   thing   is   always   for   biriyani   you   use   your  own   homemade   garam masala  powder.    Avoid   getting   ready made   garam masala  powder.    Instead   of   garam masala  powder   avoid   using   whole  spice,   because   the  biriyani   may   taste   too   spicy   and   heavy,   and   it   take   long   time   for   digestion.   Whenever   it   is   possible   try   to   make    dum   biriyani,   when   comparing   to   cooker   biriyani     dum   biriyani   always  get   high    score   in   taste.  Here   I    will   give   both   dum   and   cooker   biriyani   preparation   methods.   In   addition   the   golden   rule   in   biriyani   is   that   no   two    grains   of   rice   should   stick   together.    It   should   be   perfectly   cooked,   but   not   soggy.
Ingredients:

1.    Mutton                                                      ---- 1/2 kg
2.   Rice  (  seeraka  samba  rice )                    ---- 1/2 KG
3.   garam  masala  powder                              ---- 1 teaspoon
4.   ginger  paste                                             ---- 2teaspoons
5.   garlic  crushed                                          ---- 1/4 cup
6.   small  onions  crushed                              ---- 2 teacup
7.   whole  green  chillies                               ---- 15 nos  (  do not  spilt it )
8.   black  pepper  powder                           ---- 1 tablespoon (  rise  pepper powder to  your  taste )
9.   jeera powder                                         ---- 1/2 teaspoon
10.  coriander  powder                                ---- 1 teaspoon
11.  coconut  milk  light                                ---- 1 cup
12.   salt  to  taste
13.   oil                                                      ---- 5 tablespoons
14.   ghee                                                  ---- 2 tablespoons
15.   lemon juice                                       ---- 1 teaspoon
16.   mint  leaves                                      ---- 1/2 teacup
17.   chopped  coriander  leaves              ---- 1/2 teacup
Preparation  Method
(   pressure  cooker   method )
1.    Heat   a   cooker   add   little   salt,   1 cup  of  water   and   mutton  piece    and  close   the   lid   and   cook   in   slow   flame   for    10 mintues   and   keep   it   aside.  (  tips:  mutton   should  be  half  boiled)

2.    Now   heat   another   pressure   cooker   and   add   oil   to  it ,   then   add   garam  masala  powder,   whole  green chillies,   crushed onions,   crushed  garlic,   ginger paste ,   pepper  powder ,   coriander  leaves ,   mint  leaves ,   then   add   the   boiled   mutton   pieces ,   with out   water   and   stir   this   occasionaly   in   very   low flame   for   about   nearly  15 mintues.

3.     { keep  in  mind  always  for  1 cup  of  rice  add  2 cups   of  water.  You  can   add   1/4  cup  of  extra   water   for  the   mutton   pieces}

4.     {  while   measuring   water   for   biriyani   use  along   with  that   coconut  milk   and   mutton   boiled   water   also. }

5.     Now   add   required   water   to   the   cooker   and   add   coriander   powder   and   salt  to  taste,   and   keep   this   in   high  flame.  Wait   till   the   water   boil,   then   add   washed   rice   and   add   lemon  juice   and   ghee.  Now   close   the   lid   of   the   cooker.    When   steam   come   out ,   then   put    the   whisle    and   put   it  in  very  low   flame   for   15 mintues ,  and   then   put off   the   flame.

6.     At    the   time   of   serving   open   the   lid   of  the  cooker   and   stir   it   gently   without   damaging   the   rice   and   transfer   to  a  bowl.


Preparation  Method   of  dum  biriyani

1.       At   the   time   of   starting   to   do   dum   biriyani   take   coal   in   a   stain less   steel   plate   and   make   fire   out   of  it   and   keep   it   aside   seperately.

2.      Now   heat   a   shallow     heavy   weighted   vessel   and   add   oil,   then  add   all   the   ingredients   as   said   above.

3.     After   adding   water    and   rice   to   the   biriyani,   wait   till   the   rice   is   half   cooked.

4.     Then   wet   a   white   cotton  cloth,   by   using  the   wet  cloth ,  cover   the   biriyani   vessel   and   put   it   to   very   low   flame   and   over   this   cloth   keep   the   red   hot   coal   plate.    After   5 mintues   put   off   the   flame,    let    the   biriyani   be   in   dum   for   next    15  to  20  minutes.

5.     Then   remove   the   dum   and   stir   it   gently   and   close   it   till   serving.


Now   you  can  serve   this   with   onion   Raitha,   or   white   kuruma,   or   salna ,    In   my   next   post   I   will   post   white   kuruma    &    salna   reciepe.

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