Tuesday, January 3, 2012

Sivapu Thandan Keerai Pooriyal


Here  I  have  used  red  spinach  which   resembles  more  like  an  Indian  Amaranth  ( thandan  keerai)  The  bright  red color  of  this  green  is  very  atractive  to  our  eyes,  after  cooking  also  it  looks  bright  red ,  like  a  beetroot  color.
 Ingredients :
1.   keerai                                             ---- 1 small bunch
2.   small  onions                                  ---- 10 nos
3.   dry red chillies                               ---- 2 nos
4.   salt to taste
5.   grated coconut                              ---- 1 tablespoon
6.   oil                                                 ---- 1/4 teaspoon
7.   mustard & urad dhal                   ---- 1/2 teaspoon

Preparation  Method

1.   clean   the  keerai  and  remove   the  root  parts  &  wash  it  clean  and  chop  it finely  along  with  the  soft  stems ,  chop  onions  also.

2.    Heat  a  pan   with   1/4 teaspoon  of  oil  and  add  mustard  &  urad dhal ,   then  add   chopped  onions ,  red chillies   and  saute  for  a  minute.

3.    Then  add  the  chopped   keerai    and  required  salt  and  cook  this  in  very  low flame.

4.    Stir  slowly  as  the  keerai  reduces  in  volume  as  it  gets  cooked ,   it  leaves  water  ,  so  no  need  to  add  any  water.   Now  keep  the  flame   in  medium  high  so  that  the  water  evaporates  apparently   the  keerai     gets  cooked.

5.     Then   finally  add  grated  coconuts    and  stir  well  to  get   a  dry  porital.

serve  this  keerai  pooriyal  with  rice.   we  can  even  eat  this  by  mixing  with  rice   and  ghee.

note

*  Do  not  cook  the  keerai  covered  as  it  will   loose  its  color.
*   A  pinch  of  adding  sugar  helps  to  retain  green  color  of  greens.

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