Monday, April 18, 2011

Green spourts salad


                                                     The    green  gram   is   one   of   the   most   whole some   among   pulses   in  India.     It    is   free   from   the   heaviness   and   tendency   to    flatulence.    The   green   grams    are   rich   in   calcium ,   phosphorous ,   magnesium,    potassium ,   folate   and   other   B  vitamin C. 
                                                     Spouts   contain    an   abundance   of   highly   active   anti - oxidants   that   prevent   cell  destruction   and   protect   us   from  the   ongoing    effects   of   aging.   When   a   proper   diet   of   greens ,   seeds ,   nuts ,   vegetables   and   fruit   is   followed ,   a   proper   balance   of   acid   versus   alkaline   foods   is   maintained.     When    the   diet   is   heavy   on   the   protein   side ,   it   results   in   acidity .   Hence   it   is   necessary   to   eliminate   as   many   acid-  forming   foods   as   possible.   Spouting   helps   to   reduce   the   acid -   alkaline   imbalance   which   might   occur   when   grains ,   legumes   and   other   proteins   are   used.
                                                       Sprouts   are   best   when   eaten   raw ,   because   cooking   always   destroys   a   large   part   of   their   nutritional   content.     It    is   best   to   eat    sprouts   grow    is   very   stable   and   can   be   frozen ,    or   dried ,   for   future   use.

Ingredients:

1.    Whole   green   gram  spourts                           ---- 1 cup

2.     Big  onion                                                       ---- 1 nos  (  finely  chopped )

3.     green   chillies                                                ---- 1 no ( finely  chopped )

4.     grated   coconut                                            ---- 1 tablespoon

5.     carrot                                                           ---- 2 nos ( grated )

6.     salt    a    pinch

7.     black   pepper   powder                               ---- 1/4 teaspoon

8.      lemon  juice  ( or )  vineger                         ---- 1/2 teaspoon

Preparation  Method

1.      Take     a   bowl   add   all   the   above   said   ingredients   and    mix   well   and   keep   it   aside   for   10  mintues.

.     Then    serve    a   bowl   of   this   salad   along   with   fresh   fruit  juice   or    any   one   porridge.






















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