Thursday, May 5, 2011

Midhi Pavakkai Fry




                                                               Bitter gourd    is   quiet    widely   used   in   the   treatment  of   diabetes.      Research    studies    have   shown     that   bitter   gourd   contains    hypoglycemic    principles  
 in  it   and   thus   it  helps   to   lowers   the   blood sugar   levels    just   like  insulin.

                                                                It     is    useful   in   reducing    hypertension ,     eye   disorder    and   cough   and   enchancing   digestion ,      metabolism   and   immunity.

                                                                 Bitter  gourd    juice   is   used   for   relieving     constipation.    Bitter  gourd    is   a   blood   purifier ,     activates   spleen    and   liver   and   is   highly   beneficial  in   diabetes.

                                                                   Bitter  gourd      is   helpful   in   the   treatment   of   intestinal    worms   and   diarrhea.         Bitter  gourd    juice   can    help   to   prevent      leprosy .       Regular     consumption   of      bitter gourd    is   known   to   improve   skin   condition.

To   Reduce   its   bitterness :

1.     Cut    bitter gourd   and   immerse   them   in   salt  water   adding   little   butter milk     to   it    for   some times .       Then    drain    the   water   and   wash   it   for    2  to  3  times   and   use   for   the   desired   recipe.


Ingredients :

1.     Midhi  pavakkai  /   kuruvithalai  pavakkai
                  /  small  bitter gourd /                       }             ---- 250 grams

2.      Big  onions                                                              ---- 2 nos ( chopped )

3.      Red  chilli powder                                                    ---- 1 teaspoon

4.      coriander powder                                                     ---- 1/4 teaspoon

5.       turmeric  powder                                                     ---- 1/4 teaspoon

6.       tamarind                                                                  ---- small pebble size ball

7.       salt   to  taste

8.       oil                                                                           ---- 2 teaspoons

9.      mustard  &  urad dhal                                               ---- few

10.     curry  leaves                                                            ---- few

11.       jaggery                                                                  ---- 1 tablespoon


Preparation  Method

1.        Cut     both   ends   of   the   bitter gourd   and   wash  it .

2.         Heat   a  kadai   with   oil    and   splutter   mustard   and   urad  dhal ,  add   curry leaves .

3.         Then     add   finely   chopped   big   onions    and   saute   till   golden  brown.

4.          Add    the    bitter gourd        and      sprinkle    little  salt  to  it      and  saute   for   3  to   4  minutes.

5.           Then    add    tamarind   water ,     turmeric  powder ,   coriander powder ,     red chilli  powder    and    1/4  cup    of   water    and   close   it   with   a  lid .

6.           When    all   the   water   evaporates     and   boiled   then   add   jaggery   and    saute   it   in   very   low   flame    for   2  minutes .       Make   sure    that    bitter gourd    is   cooked    and     then   switch  off   the  flame .


Serve    this   delicious   kuruvithalai   pavakkai   fry   with     sambar   rice ,     it   will   taste   very   yummy.












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